Ilmoittautumislomake liikuntapäivään (Google lomake + Google Apps Script)

#HackEd -hankkeen sähköisiä systeemejä rakentaessa syntyi sivutuotteena tällaista:

Kevät tulee ja Kivimaan koulun liikuntapäivä lähestyy. Reilu 300 oppilasta ilmoittautuu johonkin seuraavista lajeista: kävely, laskettelu, luistelu, kaukalopallo, hiihto ja pulkkailu. Lisäksi lasketteluun osallistuvien pitää vielä valita, mitä maksullisista välineistä tarvitsevat. Miten ilmoittautumiset kannattaa kerätä? Googlella on mainioita työkaluja tarjolla.

Helppokäyttöisen lomaketyökalun lisäksi vähän koodausta ja erityisesti Javascriptiä osaavalle avautuu aivan uusi maailma Googlen eri rajapintojen takaa Google Apps Scriptillä. Pari ensimmäistä videota on tarkoitettu kelle tahansa, eikä mitään esitietoja tarvita. Kolmannesta videosta eteenpäin mennään Google Apps Scriptin maailmaan, josta olisi hyvä olla alkeet hallussa. Tosin matkimalla pääsee ehkä myös vähän jyvälle. 🙂

Tein aiheesta viisiosaisen video-ohjeen:

  • Osa 1: Esittely – Mitä ollaan tekemässä ja mihin lopputulokseen pyritään?
  • Osa 2: Kyselylomakkeen luominen Google lomakkeella
  • Osa 3: LIVE-seurannan luonti Google Apps Scriptillä ja Google HTML Servicellä
  • Osa 4: Suodattimien eli filttereiden lisääminen LIVE-seurantaan
  • Osa 5: Loput kikat, kuten maksettava-sarake ja yhteissumman koodit

Tässä blogauksessa julkistetaan Osat 1 – 3. Osat 4 ja 5 julkistetaan myöhemmin.

Kuvausvälineistö

Ruudunkaappausvideot on nauhoitettu Chrome-selaimeen saatavalla lisäosalla nimeltä Screencastify. Ohjelmalla voi nauhoittaa korkeintaan 10 minuuttia pitkiä videoita ilmaiseksi. Maksamalla kertaluonteisen 13 euroa videon pituuden yläraja poistuu. Tietokoneen kovalevyn riittävyydestä ei tarvitse huolehtia, sillä videot saa tallentumaan suoraan Google Drivelle. Ja jos koulussa sattuu olemaan GAFE, ei Driven tilan riittävyydestäkään tarvitse huolehtia, nimittäin GAFEn mukana sinne voi tallentaa rajattoman paljon tietoa.

Tietokoneena on käytetty Acer C720P Chromebookia. Ensimmäisenä tulee varmaan mieleen kysymys, että miten Chromebookin teho riittää videoeditointiin? Vastaus on että varsin hyvin, sillä videoeditorina käytin GAFEen ja tarkemmin Google Driveen lisäosana saatavaa WeVideo videoeditoria. Editori toimii pilvessä, joten se ei käytä tietokoneen laskentatehoa. Se toimii saumattomasti yhteen jälleen kerran Google Driven kanssa. Myös WeVideosta on olemassa ilmainen ja maksullinen versio. Ilmaisessa versiossa julkaistavan videon laatu on 480p, kun taas muutaman euron kuukausimaksulla videot saa ulos HD-laatuisina. Videoeditointi ohjelmalla on todella helppoa. Editorin voi säätää oman editointi kokemuksen mukaan joko beginner-, intermediate- tai professional-modeen. Videon julkaisu onnistuu suoraan Google Driveen, Daylymotioniin, YouTubeen, Vimeoon ja Dropboxiin.

Osa 1

Osa 2

Kääritään hihat ja ruetaan hommiin. Tällä videolla luodaan ilmoittautumislomake ja julkaistaan se.

Osa 3

Koodataan Googlen HTML-servicellä nettisivu LIVE-seurantaan Google Apps Scriptillä (tässä mennään jo syvemmälle).

Vastaa